Fotboll i alla dess former

Välkommen till FotbollsVM 2010 – en sida om fotboll och sport i alla dess former! Fotboll är idag världens populäraste sport. Fotboll har funnits i Kina ända sedan år 400 före Kristus. Den moderna tidens fotboll härleds till 1800-talets England som då var en överklassport. Under 1800-talet var sporten en blandning av dagens fotboll och rugby. 1863 bildades Englands fotbollsförbund och 1871 bröt sig en grupp ur organisationen och bildade ett rugbyförbund. Trots att fotboll började som en överklassport spred den sig och blev populär bland alla samhällsklasser.

Världens största sport

Spridningen skedde inte bara bland samhällsklasser utan till olika länder. Första landskampen utanför Storbritannien spelades år 1885 i USA. Första landskampen i Sydamerika spelades 1901 i Uruguay och den första landskampen i Europa spelades 1902 i Österrike. Fotboll växte till världens största sport. I takt med fotbollens spridning och popularitet över världen har även sporten utökat sig och finns i olika former. Förutom den fotboll som vi i Europa är vana vid, finns även amerikansk fotboll, olika rugby-varianter av fotboll, fotbollsgolf, futsal och strandfotboll.

Elit- och amatörnivå

Fotboll spelas på professionell nivå såväl som amatörnivå över hela världen. Sedan år 1885 är proffsfotbollen legaliserad i England och 1904 bildades internationella fotbollsförbundet FIFA. FIFA organiserar världsmästerskapen sedan 1930 och idag är det ett av världens största idrottsevent och i särklass den viktigaste internationella fotbollstävlingen. FIFA organiserar även världsmästerskapen i futsal, som är en form av inomhusfotboll, och strandfotboll, och som spelas på sandunderlag. Det arrangeras även världsmästerskap, dock ej av FIFA, i fotbollsgolf som är en kombination av fotboll och golf. Fotbollsgolf spelas på en golfbana med en fotboll.