Idrottsskada – se till att få relevant vård

Att träna och vara aktiv är för många en viktig del i livet. Oavsett vilken aktivitet du väljer att sysselsätta dig med, ska stretching vara en självklar del av det. Du kan själv stretcha på olika sätt och det är bra att göra det både inför men även efter ett träningspass.

Olika typer av stretching

Statisk stretching går ut på att inta en position där musklerna sträcks, och hålla kvar den positionen ett tag. Motsatsen till den varianten är dynamisk stretching, där du intar en position men ”vaggar” in och ut ur det strama läget.

Varför stretching?

Förr fanns uppfattningen att stretchning kunde motverka träningsvärk, forskning säger dock annat idag. Även om det inte förhindrar träningsvärk finns andra fördelar. Att stretcha kan till exempel förbättra rörlighet och motverka stelhet i din träning. Du ska dock vara försiktig med att stretcha om du råkat ut för en sträckning eller bristning av muskeln. I sådana fall hjälper det inte kroppen att återhämta sig.

Om du behöver hjälp med din stretchning kan du besöka Muskelcentrum. Där finns naprapater med rätt utbildning som kan lära dig hur du kan stretcha på egen hand. De kan också hjälpa dig att stretcha för att få musklerna att slappna av och återfå funktion och rörlighet.